10
07
2016

Ben jij iemand die goed beweegt?

By i-trail 0
[vc_column_text delay="0"]In Juni volgde ik een 2-daagse workshop over movement van Ido Portal. Dit artikel zet jou aan het denken over de manier van beweging zoals je dat momenteel doet.

BEN JIJ IEMAND DIE GOED BEWEEGT?

Wat betekent goed bewegen voor jou? Naar mijn idee moet iemand zijn eigen manier van bewegen vinden. Een manier van bewegen die bij jou past. Niemand is hetzelfde. Dat geldt ook voor je lichaamstype, manier van bewegen, mobiliteit in je heupen, stabiliteit van je schouders etc. Er is daarom geen perfecte manier van bewegen in het algemeen. Wat voor jou geldt geldt zeker niet voor je trainingsbuddy.

Wil je beginnen bij de basis? Wat is de basis? Ben jij stijf in je heup en romp? Waarom doe je dan een oefening als de plank? De heup en ook je wervelkolom geven de voorkeur aan beweging boven stijfheid. Zoals de Chinezen zeggen; ‘je bent zo oud als je wervelkolom’.

Zijn je schouders stabiel genoeg om aan een rekstok te hangen en pull ups te doen? Misschien met je ze eerst stabieler maken vanuit een opbouw naar handstand voordat je ook maar een single pull up gaat maken eerst leren hangen aan de rekstok.

Hiernaast…

Hoeveel uur per dag (per week) train je?

Stel je traint 1 uur per dag. Wat doe je de rest van de andere 23 uur? Hoe kun je van je lichaam verwachten dat het geen klachten gaat ontwikkelen als je 30 minuten- 1 uur per dag traint en de rest van de dag op het werk zit, thuis zit en …….. Zoek de winst van beweging in kleine dingen;

– beweeg zoveel mogelijk, zorg voor compensatie voor al het vele zitten. Neem de trap, fiets of benenwagen.

– mobiliseer en ga bijvoorbeeld in een deep squat houding zitten voor de tv. Bouw dit uit naar 3 minuten, 5 minuten of langer en ervaar hoeveel winst je dit oplevert. Zo maak je tv kijken ‘gezond’.

– Hang. Leer te hangen aan een rekstok of ringen. Hang actief, passief maar ga hangen en maak je schoudergewricht sterker.

– Zorg voor beweging in meerdere vlakken. Maak een torsie in de wervelkolom als je een lunch uitvoert. Beweeg in meer dan de rechte vlakken.

– Kruip. Kruip op handen en voeten op allerlei manier en word sterker in je core, schouders en benen op een hele andere manier dan de standaard squat, sit-up of plank.

Succes met jouw movement.

Marco Verberne[/vc_column_text]

author: i-trail

Comment
0

Leave a reply